Skip links

Защо да живееш живот с нулеви отпадъци?!


  1. Какво всъщност значи „живот с нулеви отпадъци“?

    В съвременния свят ни се струва невъзможно да водим живот без да изхвърлим съвсем нищо. Това не е просто усещане, то всъщност е факт. Живот с нулеви отпадъци не значи живот без употреба на материали, без иновации, без наистина важните за нас неща.

    Преди да си кажете „тази нормална ли е?“, нека обясня.


    Всички ние живеем в така наречената „линейна икономика“, в която използваме ресурсите на земята, превръщаме ги в продукти, и след това просто ги зарязваме обратно върху нея, било то буквално или косвено, когато изхвърляме боклуците си в кошчето. Тази система е егоистична, скъпа, вредна за околната среда и най-вече – за самите нас. 


    Но ако познатата система е грешна, каква е алтернативата?


  Нека вземем природата за пример. В нея нищо не се губи. Дърветата създават плодове, които се разграждат, подхранват почвата или хранят някое животно. Във всеки един случай не остава отпадък. В природата всичко има следващ „живот“. Този модел ние хората наричаме „кръгова икономика“. Тя има за цел да наподоби естествената екосистема. Това не значи, че трябва да се върнем назад към живота в пещерата, а да се научим как да бъдем по-отговорни, как да ограничим ненужните си вещи, да използваме даден ресурс колкото се може повече и да рециклираме оставащото.  

C:\Users\lora\Downloads\316952-P8VD36-123.jpg

Животът с нулев отпадък е точно това
„REDUSE, REUSE, RECYCLE“
Ограничи, Използвай пак, Рециклирай

  1. Защо да започнеш такъв начин на живот? – Две основни причини:
  • Защото животът на планетата зависи от теб. 

      Да, точно така – от теб. От единицата. Всеки човек е отгворен за своя отпечатък на земята, всяка малка крачка е една изключително важна част от спасяването на нашата планета. Замърсяването е най-големият съвремен проблем – токсичен въздух, замърсени води, промяна в климата, горящи гори, изчезващи и застрашени видове, храна и вода, „богати“ на пластмаса. Последни проучвания сочат, че дори във въздуха, който дишаме има микро частици пластмаса, а какво остава за водата и храната, която приемаме. Всичко това ни води и към втората изключително важна причина:

  • Защото твоят живот ще се подобри. 

     Някой от плюсовете на това да започнеш своя живот с нулев отпадък са:
        – Ще започнеш да ядеш по-качествена храна и тялото ти ще ти бъде благодарно;
        – Ще се чувстваш по-добре със самия себе си;
        – Ще спестиш пари;
        – Няма да се налага толкова често да изхвърляш боклука;
        – И други индивидуални позитиви, които всеки извлича от новия си начин на живот.
    Пример: Началото на моя живот с нулев отпадък ме сблъска с много позитивни и креативни хора и ми отвори възможността да споделям своите мисли с вас и да развивам себе си едновременно. 

    Е, какво чакаш? Следи статиите на сайта на AIESEC в България, за да научиш защо животът с нулев отпадък е решението на съвременните проблеми, как с лесни стъпи да го постигнеш и още много други полезни неща. Съвсем скоро ще ти споделим и нещо много интересно, което ще се случи на
30 ноември 2019г!

Leave a comment

Name*

Website

Comment