Skip links

WWF и различната концепция за био базирана икономика

YouthSpeak Forum Zero Waste Edition наближава все повече и повече.

  В миналия блог* Блажка, основател на “Нулев отпадък – България”, ни разказа за своите мечти и инициативи, свързани с идеологията за ZERO WASTE/Нулев отпадък. 

А днес, с огромно удоволствие искам да ви представя Георги – лектор, деец и човек с изключително много опит в сферата на екологията и устойчивото развитие.

1.Здравей Георги, представи себе си и организацията в две изречения.

  Този месец отбелязах 20 години професионална дейност в областта на опазването на природата, 12 от които във WWF. Да работя в една от най-големите, най-старите и най-влиятелните природозащитни организации е чест, дълг и възможност наистина да направим нашия общ дом – Земята едно още по-добро място за живеене. От друга страна работата ми е да се намерим решения за проблем като глобалното изменение на климата, което е огромно предизвикателство за всеки един човек на планетата.

2. Защо решихте да се включите в YouthSpeak Forum 2019г.?

  Като преподавател в университет от 10 години, осъзнавам колко е важно да се работи с младите хора. Да ги вдъхновяваш, а съответно и да черпиш необятни идеи и възможности от техния поглед за бъдещето, е привилегия за мен. Традиционно, аз и WWF вече сме установили работни взаимоотношения с AIESEC в България и никога не сме поставяли под съмнение важността за участието ни в YouthSpeak Forum. Темите стават все по-предизвикателни, но също и хората, и възможностите за всички нас, но това може само да ни вдъхновява.

3. Разкажете ни за ваша любима инициатива, свързана с Zero Waste идеологията. 

   Преди няколко месеца започнахме работа в областта на био базираната икономика. Това е необятна възможност за устойчиво бъдеще, в която човекът замества всичките ресурси, които черпи от планетата и в последствие се образуват в отпадъци, с нещо, което е част от самата природа, от кръговрата на веществата. Т.е. за мен, ако наистина не искаме да оставяме отпадъци след нас, то произходът на всеки един материал трябва да е с естествен произход, т.е. да не е отровен и да може да се превръща лесно в ресурс/храна/енергия за други видове от екосистемата. Смятам, че само с промяна на мисленето и с поглед за бъдещето ще може да решим повечето от глобалните проблеми. 

4. Защо мислите, че хората трябва да посетят YouthSpeak Forum 2019г.?

   Ако искате да разберете повече за био базираната икономика, ще имате възможността да ви разкажа повече на самия форум. Няма много други възможности за тази коренно различна концепция, така че заповядайте. Ще се радвам да обсъдим възможното и невъзможното. Трудното и лесното. Какво имаме в България, което повечето от другите държави в ЕС, нямат… 

5. Какво бихте искали да кажете на нашите читатели като за финал?

   Дядо ми казваше, когато бях малък, че всичко идва от Земята. И е абсолютно прав…, надявам се всички ние лесно да осъзнаем значението на тази мисъл.

А ти готов ли си вече за YouthSpeak Forum 2019? Местата са почти ЗАПЪЛНЕНИ, така че ако не си запазил своето – побързай и се запиши на: bit.ly/YSFzerowaste.

Нямаме търпение да се видим на 30 ноемрви в Първа АЕГ.

Leave a comment

Name*

Website

Comment