Skip links

Нулев отпадък в България

   Идеята за живот с нулев отпадък все повече се прокрадва из съзнанието на българина, а в нашата родина вече има доста интересни инициативи. За някои от тях смятам да ви разкажа днес. 

  1. Първо започвам с най-основния казус, а именно: Има ли рециклиране в България?

  Ако сте човек, който изхвърля разделно своите отпадъци, със сигурност сте чували изказването: „Но защо рециклираш, не знаеш ли, че всичко се събира в един камион?“ 

  Подобни легенди, предавани от уста на уста, без никакви доказателства и неподкрепени с факти, имат изключителен ефект върху съзнанието на човек. Лично аз вече съм се срещала с изключително голям брой  хора, които вярват, че такова нещо като рециклиране в България не съществува.

  Отново: „Да, но всъщност не.“

People sorting garbage into recycle bins illustration Free Vector

  Колкото и да си повтаряме, че „съсипаха я тази държава“ в България ИМА рециклиране. Вече могат да бъдат открити дори снимки на извозването на разделни отпадъци и част от процеса на рециклиране. Фирми като “Екопак България” АД, “Екобулпак” АД и “Булекопак” АД се занимават с оползотворяването на отпадъци от опаковки, а цветните им кофи определено имат значение. Свиленград дори вече е отбелязан на картата на Zero Waste Europe. 

  След като установихме, че рециклирането в България не е просто мит, нека се фокусираме върху факта колко е важно наистина рециклирането: 

  • спестява ресурси като енергия, вода, всякакъв вид суровини;
  • пази горите ни цели, а земята ни – една идея по-чиста и здрава; 
  • предотвратява до голяма степен климатичните промени. 

       Приканвам всеки един от вас да се замисли за това колко малко допълнително старание се изисква, за да изхвърляме боклука си разделно, а колко голямо значение има това за нашата единствена планета. Нека с малки стъпчици да сътворим едно по-здраво и устойчиво настояще. 

След като уточнихме горния въпрос ми се иска да ви разкажа и за някои готини инициативи, които също се случват в България: 

1.1. „Капачки за бъдеще“; 

Една изключително прекрасна инициатива. Целта и е чрез събиране на капачки да бъдат събрани пари за закупуване на кувьози за болници в по-малки градове. 

Пунктовете за събиране на капачки са вече много, а има и опция за отваряне на нови такива. Още информация може да намерите на тяхната фейсбук страница. 

1.2. „Книги за смет“ и „Стара хартия за нова книга“;
Две инициативи с подобен замисъл – да обвържат удоволствието от четенето на книги с грижата за природата.
„Книги за смет“ дава книга в замяна на 1кг. пластмаса, а „Стара хартия за нова книга“ е главно насочена към децата на България и срещу 5кг. хартия дава на малчуганите интересни и забавни за тях книги и други подаръци.

 1.3.Кучешка храна за смет;

Много идейна инициатива и за нашите четириноги приятели се осъществи в Бургас. Вендинг машини, които срещу празна пластмасова бутилка дават порция храна за някое животно, било то нашето или някое, живеещо на улицата. Следващия път, когато сте наблизо до машините в Бургас – пуснете бутилката и зарадвайте някое прекрасно същество.

1.4. „Коледна елхичка“;

Едва ли има някой, който не обича украсената коледна елха всеки декември. Тъжната картина идва обаче, когато в дома ни се появят отсечени дръвчета или пластмасови заместители. „Коледна елхичка“ предлага трети вариант, който е най-природно съобразен и носи коледен дух без вина, а именно – живи коледни елхички. Има опция да бъдат закупени или взети „под наем“, като така дръвчетата биха продължили своя живот в задния ви двор или обратно в разсадника „Коледна гора“, който се намира в края на гр. София.
Прочетете повече за тях на фейсбук страницата им. 

1.5. Контейнери за рециклиране на текстил;
Вече сте запознати с Антон Гичев, директор в HUMANITA OOD – компания, която се занимава именно с реклирането на текстил, грижата за природата и истинско добродетелство.

Е, какво мислите? – Аз мисля, че има и хора, които „оправят тази държава“.
Със сигурност още много инициативи и прекрасни неща са се случили и тепърва предстои да се случат в България.
Съвсем скоро е и YouthSpeak Forum: Zero Waste Edition, събитие на AIESEC in Bulgaria – А вие вече може да запазите своето място тук.

Leave a comment

Name*

Website

Comment