Skip links

Кока-Кола ХБК – за пътя към „Свят без отпадъци“

C:\Users\lora\Downloads\cc_port378.jpg
Боряна Рангелова, мениджър „Устойчиво развитие“ в Кока -Кола ХБК България

   Е, дойде време да представим нашите партньори и техните представители, с които ще можете да се запознаете на YouthSpeak Forum 2019 Zero Waste Edition. Днескашната статия е посветена на едно доста ценно интервю с Боряна Рангелова, която ще ни разкаже за инициативите на Кока-Кола ХБК България, които целят да постигнат „Свят без отпадъци“, както казва тя.  

1.Здравей, Боряна, представи себе си в две изречения.

   Казвам се Боряна Рангелова, мениджър „Устойчиво развитие“ в Кока -Кола ХБК България. 

 Присъединих се към семейството на Кока-Кола преди 16 години, като съм заемала различни роли, които ми помогнаха да се развия като специалист и лидер.

2.Защо Кока-Кола ХБК България реши да се включи в инициативата на YouthSpeak Forum.

   Устойчивото развитие е неразделна част от Групата Кока-Кола Хеленик във всички 28 страни, в които оперира компанията. Всяка година, ние оптимизираме процесите си, така че те да имат възможно най-малък отпечатък върху околната среда. През 2017 г. например, станахме първата компания в България, която въведе рециклиране на мокрите етикети от напитките в стъклени бутилки. Благодарение на тази инициатива и оползотворяването на утайките от пречистването на отпадните води в производствения ни център в Костинброд, през 2018 г. успяхме да рециклираме 95% от генерираните отпадъци в производството, отбелязвайки ръст от над 24% от 2010 г. насам.

   Вярваме, че подобни добри примери трябва да се споделят, за да вдъхновят бизнеса и младите хора да мислят в тази насока, защото само заедно можем да постигнем реална промяна.

3.Как компанията се насочва към по-„зелена“ политика и корпоративна социална отговорност? 

   Няколко поредни години нашата компания е обявена за глобален лидер в производството на напитки, сподед индекса за устойчивост DJSI. За да бъдеш лидер в една област, носиш не малка отговорност към компанията, към служителите, към обществото. Примерът и посоката, които задаваме, са от особено значение, тъй като те ще бъдат последвани и от по-малките компании в и извън нашия бранш и ще бъдат от особено значение за това какъв ще бъде обликът на страната ни през следващите години.

   Както програмите ни за корпоративна социална отговорност, с които подпомагаме околната среда и развитието на младите хора, така и оптимизирането на процесите ни, са с дългогодишна история и са част от дългосрочната стратегия и целите на компанията ни.

4.Каква е вашата малка ГОЛЯМА промяна?

   „Свят без отпадъци“ – това е посоката, в която ще работим през следващите години. През 2018 г. си поставихме тази амбициозна цел – до 2030 г. да събираме и рециклираме еквивалента на 100% от произведените и пуснати на пазара опаковки за еднократна употреба. Вярваме, че това е постижимо – в България за последните две години, заедно с нашите колеги и техните семейства, успяхме да съберем 2000 чувала с отпадъци в подкрепа на „Световния ден за почистване“, а чрез инициативата ни „Моят зелен град“ провокираме хората да изхвърлят своите отпадъци от пластмасови опаковки правилно и на определените за това места. Само чрез тази малка промяна в действията на всеки един от нас, ще можем да постигнем голямата си цел.

5.Защо мислите, че хората трябва да посетят YouthSpeak Forum 2019г.? 

   Само в рамките на няколко часа YouthSpeak Forum събира и показва страхотни примери за това как различни организации могат да променят средата. Това са примери, за които рядко се чува. Ние се включваме за втора поредна година, защото искаме да вдъхновим и да намерим още вдъхновение, а YouthSpeak Forum дава тази страхотна възможност на всеки, който се включи.

Не чакай повече – запиши се БЕЗПЛАТНО и запази своето място за
  YouthSpeak Forum 2019 Zero Waste Edition!
А тази неделя ще представим и втория ни партньор, който също има какво да сподели!

Leave a comment

Name*

Website

Comment