5 причини, поради които компанията отхвърля кандидатурата ти. Какво споделят големите компании в България?

Организирайки Бизнесът в действие – форум създаден за теб, младежът, който иска да постига повече – от AIESEC решихме да напишем тази статия, отново за теб! Чудил/а ли си се защо отхвърлят кандидатурата ти за работа понякога? Какво не е достигнало? PwC и Coca-Cola HBC имат отговор за теб! Тук можеш да прочетеш 5 причини, поради които две от големите компании в България са отхвърляли кандидатури за работа.

Неподходящо CV

Доста често подценяваме важността на CV-то, но трябва да имаш предвид, че то е сред първите допирни точки на компанията до теб и на база него, HR-а преценява дали да ти се обади за интервю. Компонентите, на които компаниите те съветват да обръщаш внимание, докато изготвяш своето CV са:
1.Снимката – важно е да не отсъства такава и да бъде подходяща. Придържай се към това да изглеждаш професионално на снимката.
2.Информацията – не трябва да е прекалено подробно, достатъчни са 1-2 страници. Опитът да бъде релевантен за позицията и за нуждите на компанията.

Неподходящо облекло

CV-то ти е отговаряло на изискванията и стигаш до интервюто. Това е страхотно, но компаниите ни споделят, че много често им се е налагало да отхвърлят кандидатура поради неподходящото облекло на кандидатите. Разбира се не изискват да изглеждате строго официално, но скъсаните дънки и разголената визия не правят добро впечатление.

Няма подходяща нагласа

Всяка компания има своите ценности и нужди. Понякога може да имаш най-добрите професионални умения и много практически опит, но да нямаш същите ценности като тези на компанията, както и целите ѝ да не отговарят на твоите. Мотивацията ти също е важна: “Защо си избрал/а тази компания?”, “Защо точно тази сфера?”. Трябва да си на 100% мотивиран, за да повярват в теб и в това, което искаш да постигнеш, а не просто да си подал/а CV-то си на 10 места, защото ти трябва работа.

Неетично поведение

Партньорите ни споделиха също, че често им се е случвало кандидатът да спори с тях относно това как трябва да си вършат работата. Недобро впечатление прави и ако издаваш конфиденциална информация и говориш против предишния си работодател. По този начин губиш доверието и на хората, които искаш да те наемат.

Въпросите, които задаваш

Интервюто приключва, представил/а си се добре, с подходящо облекло и идва моментът, в който компанията ти дава шанса да зададеш въпроси. Неподходящите въпроси или липсата на такива могат да повлияят на цялостното ти представяне. Съветваме те да се подготвиш предварително, за да покажеш, че си любопитен да научиш повече – едно от важните качества, които компаниите търсят.

Това бяха само 5 от причините, поради които работодател може да отхвърли твоята кандидатура. За твой късмет обаче, AIESEC в момента организира едно различно бизнес събитие, на което можеш да се запознаеш с 12 компании и да бъдеш забелязан/а от тях, участвайки в казусите им. За повече информация може да последваш събитието във Facebook – Бизнесът в действие 2019. Или директно можеш да се регистрираш БЕЗПЛАТНО тук!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *