3 неща, които да правим, докато чакаме образователната система да се оправи

 

Факт е, че който и да попитате в България ще каже, че образователната система има нужда или от радикална промяна, или от внушително подобрение. Друг факт е, че е доста възможно докато все още си студент или ученик, тази промяна да не се случи, освен ако не си на 2г. или по-малко в момента.

Това, че е толкова нашумяла тема и, че качественото образование е част от Целите за Устойчиво Развитие (които ние много харесваме) ни мотивира да се поразровим из различни източници и резултатът са 3 решения, които българският студент може да приложи, докато чака образователната система да се оправи:

  1. Не чакай
    – ако си мислиш, че нищо не зависи от теб и образованието в България ще се оправи само, е, грешиш. Най-малкото нещо, което можеш да направиш е да се информираш за това, от кого зависят реформите и как ти можеш да бъдеш част от тях – все пак става въпрос за твоето бъдеще и бъдещето на следващите поколения.
  2. Не се ограничавай само с лекциите и упражненията
    – ако искаш да си успешен вбъдеще и да се отличаваш, много по-голямо значение от това къде и какво учиш, има, какво си научил. И разбира се, тук не става въпрос, колко добре си наизустил лекциите или учебниците, а по-скоро какво допълнително си избрал да научиш. Дали ще ходиш на курс или ще четеш различни материали от интернет, няма значение. Това, което има значение е да не спираш да обогатяваш знанията си с релевантна информация, която ще ти е от полза.  
  3. Използвай студентските си права
    – така и така си студент – защо не вземеш максималното от този опит. И тук нямаме предвид само “да живееш на макс”, посещавайки всяка еднa дискотека и заведение (не, че е лошо човек да се забавлява), но също и да се възползваш от всички други възможности. Честно казано, най-хубавото нещо на това да си студент са всички допълнителни неща, които можеш да правиш – да ходиш на младежки събития, обмени, обучения, да си доброволец в различни организации, да ходиш на курсове и т.н. Все пак, за да придобиеш този така желан практически опит – трябва да направиш нещо. Сега имаш времето и енергията.

И може би, тези неща ти се струват малко банални и твърде очевидни, но правиш ли ги всъщност? Или може би имаш по-добри идеи? Ако това е така – с нетърпение ще очакваме да се видим на YouthSpeak Forum – където заедно ще можем да обсъдим различни идеи относно образованието в България.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *