Skip links

Приключението на Марта в Румъния | част 2

Ако сте изпуснали част 1 и защо Марта е избрала да отиде точно на този проект, може да я откриете тук. Сега продължаваме вълнуващия разговор с нея.

– Кое е нещото, което ти повлия най-много?

– Най-много ми повлияха хората, с които работех в един екип. Хора от 5 различни националности, с които работих и живях близо два месеца. Да се сблъскаш с толкова много и различни култури е наистина животопроменящо. Учиш много за себе си, за другите, променяш възгледие си за света. Да споделяш ежедневието си с различни от теб хора е предизвикателство, защото всеки има своите позитивни и негативни черти, които са характерни, както за културата му, така и за него самия като личност. Повлияха ми и учениците, на които преподавах, защото те всеки ден ме предизвикваха да съм все по-добра и мотивираща, защото те имаха нужда от моя пример и напътствия.

– Наистина е животопроменящо! А кое е нещото, което взе със себе си от този обмен?

– Научих се да комуникирам с тийнейджъри, което никак не е лесна задача, защото те са много лесно раними и избухливи. В ежедневието това ми помага да проявявам повече търпение към другите, което ми е много трудно, понякога. Взех със себе си любовта към този проект, за който продължих да работя и през следващото лято. Най-много взех от приятелствата, които създадох с хора, които споделят същите ценности като моите. Прекрасно е да общуваш с хора, които искат да променят нещо в този свят особено ако са млади е още по-вдъхновяващо!

– Страхотно! Би ли препоръчала обмените с AIESEC на своите приятели?

– Да, рабира се, защото това е преживяване, от което всеки млад човек може да вземе много. Да направи нещо различно, нещо извън кутията на ежедневието. Преживяване, което те учи да си отговорен, както към себе си, така и към околния свят. Защото ние всички трябва да се учим да градим света около себе си!

– Много правилно! Има ли нещо, което искаш да добавиш?

– Да! Едно от най-прекрасните и запомнящи неща за мен беше, когато си тръгвах и учениците, на които преподавах ме изпращаха. Никога няма да забравя любовта и надеждата, които ми дадоха. Усещах как те не искат да ме пускат и колко тъжно им беше от това, че си отивам. И до днес си комуникирам с част от учениците ми, а са минали близо 2 години. Това преживяване беше животопроменящо, както за мен, така и за тях. Вярвам, че съм оставила положителен отпечакът върху тях, който ще помнят винаги. Прекрасно е да правим добро за другите и да им помагаме да се превръщат в по-добри и по-уверени хора. Прекрасно е да знаеш, че си изиграл роля в развитието на толкова млади хора. 🙂

– Благодарим ти изключително много, Марта! Пожелаваме ти да продължаваш да носиш надежда навсякъде, където отидеш. 

Ако историята на Марта те е вдъхновила и искаш и ти да променяш света и себе си, открий своя проект тук: https://youth.aiesec.org/

Leave a comment

Name*

Website

Comment