Приключението на Лили

Днес, заедно с Лили, ще се потопим на север, където ще усетим една различна култура, природа и себе-изграждащо пътешествие.

Здравей Лили, преди да започнем с голямото ти пътешествие, можеш ли да кажеш нещо кратко за себе си?

Казвам се Лилия и съм последна година студент по архитектура в УАСГ. Интересувам се от изкуство, дизайн и обичам разходки сред природата.

Страхотно, а как така реши да се занимаваш с доброволчество?

Една приятелка ми разказа за стажовете на AIESEC и ми прати възможност, която беше свързана специално с архитектура и строително инженерство. Проектът представляваше лагери свързани с реновация на къщи. И двете търсехме възможност за стаж в чужбина това лято, но впоследствие само аз  заминах.

Радвам се, че въпреки че приятелката ти е останала, това не те е спряло да заминеш. А защо избра точно Исландия?

Първо, всеки би се радвал да замине за Исландия , но аз бях особено развълнувана, защото не си представях, че ще имам възможност да я посетя. Там е изключително скъпо и сурово като условия. Щастлива съм, че успях да видя красотата на Исландия, включително и в последният ми ден, когато видях северното сияние – гледка, която трудно би се пресъздала.

Можеш ли да се върнеш малко назад и да ни разкажеш за първия ден, в който пристигна и това, което изпита тогава?

Помня го като вчера. Пристигнах някъде около полунощ , като навън беше напълно светло, и това продължи около две седмици. Бях объркана в началото и го имаше този “културен шок ”, за който се говори, но впоследствие започнах да свиквам. Много ми помогна това, че имах доста голям екип, който беше в същото положение като мен, така че не се чувствах толкова странно.

Екипът тук е изиграл наистина важна роля. Можеш ли да ни кажеш накратко с какво точно се занимава по време на стажа си, какво се подобри и какво най-важно научи за себе си?

Това са доста въпроси, но ще се опитам да съм достатъчно изчерпателна и кратка. Реновирахме различни къщи и обекти с екип от около 20 души, на които аз бях част от лидерския екип. Постоянно бяхме в движение и трябваше да се нагаждаме спрямо всякакви условия. Какво научих по време на работата си, определено как да работя в екип и да комуникирам с различни култури и характери, научих много неща за лидерството, а като лично качество – най-вече се научих да разчитам на себе си и да съм самостоятелна. Не знам ако не бях на такъв стаж, дали щях да развия толкова качества за толкова кратко време.

Това е било като катализатор за себепознаване и едно доста голямо предизвикателство. Можеш ли да ни разкажеш за една трудна ситуация, с която си се сблъскала там и си успяла да се справиш?

Трудни моменти през цялото време имах, наистина си права като го определяш като предизвикателство. Това, което в момента ми изплува в съзнанието е една случка, над която нямах особен контрол.

Бяхме пратени на обект извън населено място с моя екип, където трябваше да реставрираме фонтан. По време на вечерта, едно от момчетата получи епилептичен пристъп и аз трябваше да реагирам. Не бях подготвена за такова нещо и за първи път го виждах, но по най-бързия начин трябваше да се свържа с линейка. Накрая с помощта на останалите се обадих и всичко слава богу беше наред с момчето. Тази случка ме научи да реагирам в кризисни ситуации и да мисля бързо.

Това са много важни качества, които е добре, че си осъзнала дори и в такава непредвидима ситуация. Сигурна съм, че има много още какво да разкажеш за 2та месеца прекарани там, но ще ти задам един последен въпрос. Как би описала стажът ти в едно изречение и какво би пренесла със себе си от Исландия тук в България?

Бих описала стажа като пъстър, интензивен и предизвикателен. Това, което се надявам да съм донесла със себе си е частица от културата там и това, че независимо какво се случва, хората са с положителна нагласа и вярват, че нещата ще се случат .

Това, беше преживяването на Лили, ако и ти искаш да създадеш своето приключение не се колебай, а кандидатствай за стаж на www.aiesec.org .

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *