Skip links

Как празнуват Коледа по света?

Нима има по-красив и уютен семеен празник от Коледа, когато цялото семейство се събира около трапезата в прекрасно настроение и се наслаждава на мига?! Това е ден, който е зареден с много положителни емоции навсякъде по света, независимо че всяко едно кътче има своите различни начини да посрещне дядо Коледа. Да направим бърза разходка по света, за да видим къде как празнуват:

Австрия – разноцветните светлини и пищната коледна декорация украсяват всички градове, а из уличките се чува музика, предаваща коледно настроение. Задължително и по австрийска традиция се организират коледни базари, където всички могат да се почерпят с пунш и всякакви лакомства и да закупят различни сувенири. На 24 и 25 семейството се събира около елхата, за да пеят заедно коледни песни и да се забавляват, а на трапезата присъства задължително шаран или друга риба, картофена салата, супа от броколи и  вкусни ябълки с карамел. Освен дядо Коледа, местните почитат и Свети Николас, за който се счита, че всъщност е далечен негов пра-роднина.

Белгия – и тук Свети Николас, който носи сладкиши и бонбони на послушните деца, се счита за един от типичните за Коледа образи. Малчуганите разбират рано – рано, още на Св.Николас в началото на месец  декември, дали ще получат подаръци. А на  25-ти декември идва Дядо Коледа с подаръците за послушните деца. Трапезата на Бъдни вечер е обсипана с вкусотии – от морски храни и пълнена пуйка до традиционния белгийски Коледен десерт – Коледно пънче, представляващо плънка с крем покрито с шоколад и сметана, приличащо на дървено пънче с гъбки за украса по него. Навсякъде из уличките, по дравчетата и домовете е украсено с коледни светлини.

Франция – добрият старец тук е по-познат като Pere Noel. Той носи бонбони, шоколадови вкусотии, а за тези, които не са слушали, носи само пръчка. За разлика от много други страни, Per Noel не е облечен в червена роба, а е целият в бяло и носи широкопола шапка. Счита се, че обича много топлото и затова подаръците за послушните деца оставя край камината в детски ботуш. Любопитен факт е, че тук елхата не е особено популярна и на нейно място се приготвя специален сладкиш във формата на дръвче. А на трапезата, която се слага след полунощ, писъства задължително пуйка или патица с кестени, шунка, пастети, плодове и други лакомства. Традиция е и възстановката на Рождество Христово с кукли.

Великобритания – по традиция датираща още от средновековието чак до днес,тук празнкът се свързва с обичая Mummering. Това е един от най-забавните мементи, където всички носят маски и се преструват на някой друг. И на Острова дядо Коледа, наричан Санта Клаус или Father Christmas, носи червено наметало и оставя даровете през нощта на Бъдни вечер срещу Коледа. Друга традиция е разопаковането на подаръците деня след Коледа, познато още като Boxing Day. На този ден децата минават през членовете на семейството и гостите и събират парички в специални касички. Патица, пуйка, бекон или наденички, зеленчуци и пудинг са едни от традиционните ястия, които присъстват на трапезата.

Германия – тук Коледа започва с дълги приготовления още в началото на месец декември, когато се украсява домът и се приготвя известният коледен щолен. Това е така, тъй като, както можете да предположите, немците предпочитат всичко да е изпипано в детайли и да има всичко нужно за празника. Децата пишат писма до белобрадия старец с молба за определени подаръци. Друга традиция е преди  Рождество русокоси момичета, които са наричани „Детето на Христос“, да обикалят по домовете и да пеят коледни песни, да носят подаръци и добри вести за домакините. Те се считат за предвестник на празника.

Испания – на Иберийския полуостров коледните празненства са на особена почит и често дори продължават цялата нощ от Бъдни вечер до Коледа. Улиците са изпълнени с хора, които пеят, танцуват, топлят се с греяно вино, въобще атмосферата е изпълнена с много настроение и усмивки. Типичен за областта е т. н. „танц“ – Jota, който се изпълнява под съпровод на китара и кастанети. Популярен образ тук е този на Тримата мъдреци, за които се счита, че носят подаръци на 6-и януари. В домовете пък има множество фигури на Дева Мария, Исус, Йосиф, прави се възстановка на Рождество. Любопитен факт е, че кравата е считана за почитно животно в този ден, тъй като е топлила малкия Исус, когато се е родил.

Русия – Въпреки че Коледа не е особено популярен празник, богато украсената елха си е на почит, също както и коледните песни, които се изпълняват на някои места. Освен Дядо Коледа или по-познатият образ на дядо Мраз, друга любопитна фигура заема съществена роля в това да зарадва послушните деца с подаръци, а именно добрата баба Бабушка. Тук по-скоро се отбелязва настъпването на Нова година и се счита за голям празник, които се отличава с  пищност и зрелищност.

САЩ – Зад Океана, образът на белодрад старец, популярен като „Санта Клаус“, носи даровете за послушните малчугани.Смята се, че той е роден още през 1860 г. и пристига с шейна, теглена от елени, пуши лула и е облечен в пищен червен костюм. Като цяло, поради твърде голямото разнообразие от националности, в различните места спазват различни традиции. Някъде украсата на елхата изобразява сцени от Рождеството, други пък обикалят по къщите с Коледна звезда. Интересен факт е ,че в столицата Вашингтон  светлините на коледното дърво се включват за празника от президента на САЩ. Традиционната трапеза включва печена пуйка, пай, коледен пудинг, както и кошници със сушени плодове. На самия празник обичаят е да се разменят подаръци между членовете на семейството.

Бразилия – в католическа Бразилия, Коледа е изключително популярна. Градовете са изпълнени със светлина, настроение, във всички църкви има празнична литургия и пресъздаване на раждането на Исус. Традициите повеляват на празничната трапеза да се сложат пълнена пуйка с плодове, ядки, зеленчуци , шунка, ориз, сладкиши с захар или мед и канела. На самата Коледа, точно в полунощ на Бъдни вечер се изгасят всички светлини в дома, като се оставят само лампичките на елхата. На сутринта пък местните ходят на църковна служба. И най-любопитното – празникът продължава чак до 6 януари.

Китай – украсата тук е от огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава „Старият Коледен човек”. Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година. Влиянието на Коледа в Китай съвсем не започва с широката употреба на Интернет, а навлиза около десетина години по-рано. Обичаят на украсяване на огромно коледно дърво и Дядо Коледа пред молове и магазини навлиза отскоро,както и пускането на коледни песнички и мелодии.

Австралия – невероятно, но факт. Тук дядо Коледа идва със сърф и дори по бански – нещо, което е логично, като се има предвид, че заради високите температури празникът минава без сняг. По тази причина в домовете се използва изкуствен такъв. Традиционно, Коледа изисква украсена елха, макар че повечето украшения са цветя, а семейството си разменя поздравителни картички. На трапезата се слага пуйка, пълнено пиле, трюфели, плодова пита и прочутият сливов пудинг, като обикновено вечерята е на двора.

Така празнуват в различните крайща на света. Независимо в кое кътче на света си, навсякъде има какво ново да научиш и видиш за традициите по Коледа – най-дългоочакваният празник навсякъде по света от малки и големи. А ти къде ще отпразнуваш тази Коледа?

Leave a comment

Name*

Website

Comment