Да поговорим за Толерантността

През последните години изключително много се говори за толерантността, но разбираме ли всъщност какво е тя? Преди да се опитаме да обясним какво разбираме под толерантност, нека се върнем по-назад и разберем защо всъщност ни е необходима.

Живеем в разнообразен свят – с хора, които имат различен социален статус, раса, религия, различна сексуална ориентация и като цяло различни разбирания. Разнообразието и различията са нещо страхотно, нещо, което само прави този свят по-богат – на идеи, култура и гледни точки.  И тук се появява ролята на толерантността. Разбира се, че има много неща, които лично на нас не биха ни харесали и това е напълно нормално. Да си толерантен не означава да приемаш различията на хората, а да приемаш хората с техните различия. Да се фокусираш върху човека, такъв какъвто е – човек, е много по-лесно, от колкото да се фокусираш върху неговите различия.  

И не случайно една от Целите за Устойчиво Развитие  е намаляване на неравенствата – да има равен шанс и достъп за всеки, независимо какъв е, в какво вярва, от къде идва. Аз вярвам, че като млади хора, ние можем да постигнем това за нас, за бъдещите поколения, за един по-добър свят. И най-малката крачка, която можем да направим е да сме толерантни – да почитаме другите хора, въпреки техните различия.

Ако искаш да обсъдим какво мислиш по темата, да споделиш още решения или просто да научиш повече ще те очакваме на YouthSpeak Forum.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *